menu

Telefon:

06-1-306-3770

Telephely:

1151 Budapest, Mélyfúró u. 2/E H-P: 8:30 - 17:00

Zagyszivattyú kiválasztás - Egy nagy vagy több kisebb?

Merülő zagyszivattyú felhasználása kicsit másképp?

A Tsurumi, az építőipari víztelenítő zagyszivattyú piacvezető gyártója rámutatott arra, hogy a zagyvízzel járó alkalmazásokban több szempont is a két vagy több kis szivattyú alkalmazása mellett szól. Bizonyos esetekben egy nagy szivattyú nem optimális megoldás.

Ha a szállítási távolságok és az emelési magasság igény nem nagy, akkor egy a paraméterek alapján megfelelően kiválasztott ipari szivattyúra van szükség. Ha a szükséges emelési magasság meghaladja a nyomáshatárt, egy adapter segítségével második szivattyú is csatlakoztatható sorosan. Ezt nevezzük nyomásfokozó üzemmódnak: a második szivattyú megnöveli a rendszer nyomáskapacitását.

Sok üzemeltető nem ismeri ezt az opciót, hiszen ritka eset, hogy egy elektromos búvárszivattyú nyomásfokozóként (szárazon beépítve) is alkalmazható. A Tsurumi kínálatában elérhető összes víztelenítő zagyszivattyú beépíthető száraz, nyomásfokozó szivattyúként, kizárólag egy szívóadaptert szükséges beépíteni ehhez.

Elméletileg a sorban beköthető szivattyúk száma korlátlan. Jelentős szállítási veszteséggel nem kell számolni. Két azonos szivattyúval az elérhető nyomás nagyjából megduplázódik, a szállítási mennyiség azonban változatlan marad. Ha ezt növelni szeretnénk, akkor a szivattyúk párhuzamos kapcsolása vagy nagyobb modellek alkalmazása szükséges.

Sokoldalúság

 A sorba kapcsolt szivattyúk előnye, hogy az egyes zagyszivattyúk viszonylag kis tömegük miatt egyszerűbben mozgathatók, könnyebben cserélhetők, jobban karbantarthatók vagy javíthatók. A pótalkatrészek szállítása és a költségek szempontjából is vannak gyakorlati előnyök.

 Két szivattyút közvetlenül egymás után, vagy akár nagyobb távolságot követően is csatlakoztathatók, az alkalmazás szempontjából pedig nem szükséges, hogy a csővezeték merevfalú legyen.

A egy nagy szivattyú alkalmazása esetén előny, hogy kevesebb elemből áll a rendszer.

Helyigény mint szűk keresztmetszet

Egy olyan nagy teljesítményű szivattyú, mint a gyártó 216 m emelőmagasságú modellje, a többfokozatú LH4110W telepítését alaposan meg kell tervezni. A zagyos szennyvízszivattyú tömege 1,3 tonna, aminek mozgatását és energiamegtáplálását is biztosítani szükséges. Az ilyen méretű szivattyúk alkalmazása akkor javasolt, ha a teljes teljesítménytartományát képesek vagyunk kihasználni.

További a rendszer üzembiztonságát is figyelembe kell venni: ha az egyetlen nagy szivattyú meghibásodik, az egész víztelenítő rendszer leáll. Ez azonban a sorba kapcsolt rendszerre is vonatkozik abban az esetben. ha a rendszerben nincsen tartalék.

Másik kiválasztási szempontot a szivattyú áteresztő képessége, azaz a szemcseméret jelenti. Ha a nagyobb szivattyú képes csak a szükséges kavicsdarabokat továbbítani, akkor a több, de kisebb méretű szivattyúk alkalmazása nem jelent alternatívát.

 Egy másik megvizsgálni szükséges szempont a rendelkezésre álló hely. Sok esetekben olyan szűk helyeken kell elvégezni a víztelenítést, hogy a nagy teljesítményű szivattyú egyszerűen nem fér el, ezért érdemes egy víztelenítési feladat minden tényezőjét részletesen megismerni.

A nyomásfokozó adapterek a VERBIS Kft. kínálatában kedvező áron elérhetőek. A víztelenítő szivattyúk üzemeltetőinek ezért mostantól ezt az opciót is érdemes figyelembe venniük a rendszer tervezésekor.

A szivattyú teljesítménye

Egy szivattyú gyári adatait az adattáblán láthatjuk, a szivattyú kiválasztás azonban ennél komplikáltabb feladat. Minden szivattyúegységnek van egy optimális munkapontja. A szivattyú szállítását a jelleggörbe alapján az emelőmagasság igény és a csővezetéken fellépő súrlódási veszteség együttese határozza meg. Minél nagyobb a geodetikus magasságkülönbség és/vagy a távolság, annál nagyobb a nyomásigény, ezáltal csökken a szállítási mennyiség. A számításoknál természetesen a szivattyúzott közeg fajsúlya és viszkozitása is fontos szerepet játszik.

Booster/nyomásfokozó adapter

A nyomásfokozó adapter egy rendelhető tartozék, amely egy útmutató alapján könnyedén és gyorsan felszerelhető a szivattyúkra. A Tsurumi YouTube-csatornáján található videó megmutatja, milyen egyszerű az átalakítás.

 

A feladatra legmegfelelőbb szivattyú kiválasztásában szívesen állunk rendelkezésükre az alábbi elérhetőségeken.

Veres Áron Sándor (+36-30-653-6741) e-mail: aron.veres@verbis.hu

Farkas Péter (+36-30-449-9632) e-mail: p.farkas@verbis.hu

verbiskft