menu

Telefon:

06-1-306-3770

Telephely:

1151 Budapest, Mélyfúró u. 2/E H-P: 8:30 - 17:00

MINDEN, AMIT A MINIKOTRÓ GÉPEKRŐL TUDNI KELL

 

MINIKOTRÓ FELÉPÍTÉSE, BEMUTATÁS

 

A minikotrók a kotrógépekhez hasonló felépítésűek azzal a különbséggel, hogy kis méretüknek köszönhetően szűk, kis helyen is képesek dolgozni.

A minikotróknak számos más neve is van – többek között mini árokásó, mini földmunkagép, bobcat, mini kotrógép, kompakt kotró,  –, de bárhogy is hívják ezt a géptípust az elnevezéssel utalnak ara, hogy szűk helyeken is képesek elvégezni azokat a feladatokat melyeket nagyobb testvérei is, például az ásást, bontást, fúrást, tereprendezést.

 

Hogyan épülnek fel a minikotrók?

Az adapter, a kanálszár és a gém a forgóvázhoz csatlakozik. A forgóvázak teljes 360° fokban képesek körül fordulni, stabilitását a széles - sok esetben kitolható - gumilánctalpak biztosítják.

 

Méretkategóriák

A mini kotrógépek a 4535 kg alatti üzemi tömegű kategóriába tartoznak. A legkisebb minikotró egy ajtónyíláson is befér. Munkaeszközöket tekintve a leggyakrabban használt adapterek a körmös ásókanál, az ároktisztító kanál, bontókalapács és a hidraulikus fúrómeghajtó.

 

A SANY minikotró gépek a 1,85 tonnás üzemi tömegtől egészen 3,8 tonnás üzemi tömegig elérhetőek, efelett már midikotrókról beszélünk. A minikotrók számos gyártónál elérhetők (pl.: Sany, Yanmar, Kubota, Bobcat, Wacker Neuson, JCB), ezek közül a VERBIS Kft. a SANY kotrógépek kizárólagos magyarországi képviseletét látja el, ami 2020-ra a világ legnagyobb kotrógép gyártójává nőtte ki magát.

 

Gyakori alkalmazási területek

A minikotrókat szinte bármilyen építőipari feladatra – legyen szó bontásról, anyagmozgatásról, kertépítésről – használhatják. Ezek közé tartozhatnak a következők: medencék telepítése, kisebb épületek bontása, csatornavezetékek kiépítése/bontása, fakitermelés, alapásás, tereprendezés, általános ásási/fúrási feladatok.

 

Hogyan válasszunk minikotrót?

Az alapos tervezés és az ellátni kívánt feladat ismerete elengedhetetlen (ásási mélység, terület nagysága) a megfelelő típus kiválasztásához. Fontos, hogy a személyes preferenciák helyett mindig a feladat igényei szerint válasszon eszközt, illetve a szállíthatóságot és helyigényt is figyelembe kell venni. Ez azt jelenti, hogy bizonyos munkákhoz/feladatokhoz egy minikotró akár alkalmasabb lehet, mint egy nagyobb kotrógép. A jó kiválasztásnak köszönhetően a kis méret ellenére a munka valóban hatékonyabbá válhat.

 

A minikotrók méretükből adódóan kis tömegűek, ezáltal kisebb a talajterhelésük és „talajroncsoló” hatásuk, továbbá a munkaterületek közötti szállítás is egyszerűbben megoldható.

 

Érdeklődés esetén és szaktanácsadáshoz kérjük forduljanak kollégáinkhoz a megadott elérhetőségeken.