menu

Telefon:

06-1-306-3770

Telephely:

1151 Budapest, Mélyfúró u. 2/E H-P: 8:30 - 17:00

Betonszivattyús rekordok

2008. február 10-én a SANY Heavy Industry elérve a 492 méteres építési magasságot a „minőség magasságát” demonstrálta a világnak. Ezen a napon a Sanghai World Financial Center (SWFC) zsúfolásig megtelt emberekkel, akik szemtanúi lehettek a világrekordot jelentő pumpálási magasságnak, amit egy SANY HBT90CH típusú, szupermagasnyomású, telepíthető betonpumpa ért el. Ezzel a „Pumpa Király” átadta a múltnak az egyfokozatú, függőleges irányú 406 méteres pumpálási rekordot, amelyet szintén SANY betonszivattyú állított be öt évvel ezelőtt a Hong Kong International Financial Center építésekor.

Sany betonszivattyúJelenleg az SWFC a világ legmagasabb épülete. A kivitelezővel kötött szerződés értelmében a 3 db SANY HBT90CH-2135D telepíthető betonpumpa 234500 m3 beton továbbításával meghatározó szerepet játszott az épület betonozási munkálataiban.

A gyártó cég az építési munkálatok hatékonyságát azzal is biztosította, hogy szupermagas nyomású, telepíthető betonpumpája 40 óra leforgása alatt megállás nélkül 30000 m3 betont pumpált az épület alapjába.

Sany betonszivattyúA SANY Heavy Industries Co. Ltd Kína vezető építőgép-gyártója ma már 90 országba exportálja termékeit. A SANY betonszivattyúk, cölöpöző gépek, és lánctalpas daruk Kína No.1 márkái. A 2007-es BAUMA-n bemutatott 66 m-es teherautóra szerelt betonszivattyúval a vállalat bizonyította világszínvonalú gyártástechnológiáját, beállítva ezzel a világ a leghosszabb gémű betonszivattyúja rekordot.

Az első teherautóra szerelt 37 m-es betonpumpát, ami akkor kínai rekordnak számított, 1999-ben fejlesztették ki. A jelenlegi termékskála a 32-66 m-es mérettartományt öleli fel. 2003-ban már 500 gépet adtak át, ami 50%-os részesedést jelentett a hazai piacon. A főbb alkatrészek nemzetközileg elismert beszállítóktól érkeznek: a hidraulika szivattyúkat a Rexroth, a hidraulika szűrőket a Hydac, a PLC vezérlést a Siemens, a hidraulika vezérlőszelepeket a Vickers, a vontatott pumpák motorját a Deutz szállítja. Az európai vevők a teherautóra szerelt szivattyúk vásárlásakor Volvo és Mercedes-Benz alvázak közül választhatnak.

A vontatott és a teherautóra szerelt betonpumpák közös jellemzői:

1. A nyitott hidraulikus körfolyamat egyenletes irányváltást, egyszerű felépítést, megbízható működést garantál.
2. Teljesen hidraulikus irányváltás: ellentétben a más márkáknál jellemzően használt irányváltó kapcsolóval (ami növeli a rendszer bonyolultságát és a hibalehetőségek számát) a SANY betonszivattyúk esetén a fő hidraulikus munkahenger helyzetét használják fel vezérlőjelnek az irányváltásra, ami jóval megbízhatóbb megoldás.
3. Teljesen automatizált kapcsolású magas/alacsony nyomású pumpálás: az egyéb betonszivattyúknál az átkapcsolást általában manuálisan kell végrehajtani, míg a SANY pumpáknál ez 1 másodpercen belül automatikusan
végbemegy.Sany betonszivattyú
4. Fokozatmentes szállítási mennyiség szabályozás: egy elektronikus proporcionális szelepet vezérlő kapcsoló segítségével állítható a szállítási mennyiség. A vezérlőegység CPU-ja − a kapcsoló beállításának megfelelően − fokozatmentesen, automatikusan vezérli a főszivattyú térfogatkiszorítását.
5. Távvezérlő rendszer: a SANY betonpumpákat manuálisan, és 100 m távolságig hatékony rádió-távirányítással is lehet működtetni. Az interferencia elkerülése érdekében 4 frekvencia csatorna közül lehet választani.
6. A SANY által kifejlesztett és szabadalmaztatott technológia segítségével a szállítóhengerek dugattyúit vissza lehet tolni a víztartályba. A dugattyúk ezért mindössze 20 perc alatt kicserélhetők, más típusok esetében ez a művelet 3-4 órát vesz igénybe.
7. Automatikus motorfordulatszám szabályozás: hagyományosan egy gázkart, vagy a gázpedált használják a motor fordulatszámának beállítására. A terheléstől független állandó fordulatszám nem gazdaságos. A SANY által kifejlesztett, számítógép vezérlésű szabályozó rendszer a terheléstől függően automatikusan és fokozatosan állítja be a fordulatszámot. A motornak így hosszabb lesz az élettartama, és komoly üzemanyag megtakarítás is elérhető.
8. Megnövelt élettartamú kopó alkatrészek: a szállítóhenger átmérője 230 mm, a löketek száma 24/min, ami más típusoktól eltérően 6-8-al kevesebb, s ezzel a szerviz intervallum is megnő. A kopó alkatrészek (vágógyűrű, szállítóhenger) különlegesen kemény ötvözetből készülnek, ami duplázza azok élettartamát. Alkatrészcsere nélkül így 10000-ről 20000m3-re növelhető a továbbított beton mennyisége, s ez egyben nem elhanyagolható költségmegtakarítás is.

A SANY berendezések magyarországi forgalmazója a Verbis Kft.

dr. Veres Sándor
ügyvezető igazgató
Verbis Kft.
www.verbis.hu