menu

Telefon:

06-1-306-3770

Telephely:

1151 Budapest, Mélyfúró u. 2/E H-P: 8:30 - 17:00

Az első hidrosztatikus hajtású talajgyalu

SANY PQ190IIIA talajgyalu

A döbbenetesen gyorsan fejlődő kínai nehézipar egyik legsikeresebb képviselője a SANY Heavy Industry Co. Ltd. a közelmúltban kezdte meg európai terjeszkedését, magyarországi képviselőjeként a Verbis Kft-t választva.

Az 1989-ban alapított gépgyártó vállalkozás központja Hunan tartomány fővárosa, Changsha kiemelt gazdasági/technológiai fejlesztési övezetében található, 75 hektáron elterülő, 18 hatalmas gyártócsarnokot magában foglaló SANY ipari város, de komoly gyártókapacitással rendelkezik a cég a Shanghai közeli Kunshanban, Pekingben és Shenyangban is.

A jelenleg mintegy 14.000 főt foglalkoztató (a létszám napról napra nő) SANY Group 2005. évi adózás előtti eredménye mintegy 76 millió eurót, az eszközállománya 330 millió eurót tett ki.

A cég fő jelmondata: „A MINŐSÉG MEGVÁLTOZTATJA A VILÁGOT” aminek érdekében  mindent meg is tesznek az éves bevétel 5-7% -át kutatás-fejlesztésre fordítva, saját posztdoktoriális programokat indítva, melyek eredményeképpen ma itt működik Kína egyik vezető technológiai fejlesztő centruma.

A komoly befektetések eredményeképpen mára a SANY az építőgépgyártás minden szegmensében képviselteti magát kiterjedt gépválasztékkal a magas- és mélyépítés, betontechnológia, útépítés, daruk stb. területeken 8 fő gépcsoportban 50 különböző terméket kínálva betonpumpákból, beton- és aszfaltkeverő üzemekből, lánctalpas kotrógépekből, gréderekből, úthengerekből, aszfaltmarókból, cölöpfúró gépekből, konténeremelőkből és lánctalpas darukból.

A cég által gyártott berendezések komoly szerepet játszottak/játszanak Kína modernizációs kulcsprojektjeiben, egyre inkább kiváltva a korábban importból beszerzett gépeket, ráadásul ma már a  világ 150 országába exportálják is termékeiket.

Jelen cikkünkben a Sany grédereket szeretnénk részletesebben bemutatni, melyek hidrosztatikus hajtásmegoldása világújdonságnak számít, magasra téve a mércét a cég hazai és nemzetközi versenytársainak.

A SANY PQ190IIIA talajgyalu főbb műszaki adatai a teljesség igénye nélkül:

Méretek (HxSZxM) [mm] 10450x2648x3218
Üzemi tömeg [kg] 14600
Mászóképesség 20°
Legkisebb fordulási sugár 7,9
Motor QSB6.7-C192 (Tier 3)
Maximális teljesítmény [kW/min-1] 144/192
Maximális nyomaték [Nm] 931
Tolólap méretei [mm] 3965x610
A tolólap billenthetősége 90°
A tolólap fordíthatósága 360°
Legnagyobb munkamélység [mm] 450
Utazósebesség [km/h] 31,6
Hajtásképlet 6x4

 

 

Sany gréder, talajgyalu, hidrosztatikus hajtás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gép kínai és nemzetközi szabadalmakkal védett hidrosztatikus hajtáslánccal rendelkezik, amely újdonságnak számít a motoros talajgyaluk között, ahol eddig a hidrodinamikus, úgynevezett „POWERSHIFT” hajtáslánc volt az elterjedt megoldás.

A PQ190IIIA hajtáslánca a következő elemekből épül fel: motor, változtatható térfogatáramú axiáldugattyús szivattyú, szintén változtatható térfogatáramú axiáldugattyús hidromotor, ahonnan egy fordulatszám kiegyenlítő fogaskerekes hajtóművön keresztül kerül a hajtás a kerekekhez, szemben a hagyományos hajtáslánccal, ahol a nyomaték az alábbi elemeken keresztül jut a hajtott kerekekhez: motor, hidrodinamikus nyomatékátalakító (konverter), elektromechanikus kapcsolású fogaskerekes váltómű, differenciálművel ellátott hajtótengely és kerékhajtómű.

A SANY által használt, kategóriájában legfejlettebb (a német Rexroth által szállított) hidrosztatikus hajtás a POWERSHIFT hajtásokkal összehasonlítva hozzávetőlegesen 10%-al kevesebb teljesítményveszteséggel jár (a POWERSHIFT váltó többtárcsás súrlódó tengelykapcsolóin a teljesítményveszteség kb. 2% fokozatonként), és mivel jóval kevesebb elemből áll a hajtáslánc, a meghibásodások esélye is jelentősen kisebb. Ráadásul töredékére csökken a hajtáslánc karbantartás igénye mindamellett, hogy az elemek egyszerűbben hozzáférhetőek.

Automatikus, fokozatmentes sebességváltás: a SANY PQ190IIIA talajgyalu hidrosztatikus hajtását  a német Siemens által szállított PLC vezérli, biztosítva az automatikus, fokozatmentes sebességváltást az 5 előre és 5 hátrameneti fokozat között, 31,6 km/óra sebességet garantálva mind előre-, mind hátramenetben, ezáltal jelentősen növelve  a gép hatékonyságát. Emellett a rendszer a motor fordulatszámát mindenkor az  ideális közelében tartva csökkenti az üzemanyag felhasználást és növeli a motor élettartamát.

A Siemens PLC természetesen a motor és a hajtáslánc vezérlése mellett a gréder minden egyéb fontos funkcióját automatikusan figyeli és kijelzi, leegyszerűsítve az esetleges meghibásodások okainak megtalálását, növelve a gép hatékonyságát és élettartamát.

Az unikumnak számító hajtáslánc mellett a SANY gréder minden további műszaki megoldása példamutató, legyen szó akár a kétkörös hidraulikus fékrendszerről, a tolólap fordítómű elektrohidraulikus vezérléséről, vagy akár a ROPS/FOPS vizsgás, ergonómiailag kitűnően megalkotott kezelőfülkéről.

A PQ190IIIA gréderekhez természetesen a SANY kimagaslóan magas szintű szervizszolgáltatása kapcsolódik, ami a gyors és pontos alkatrészellátáson, javításon és karbantartáson kívül többek között a kezelő helyszíni kiképzését is tartalmazza a gyárból érkezett szervizmérnök támogatásával.

A SANY gépek megtekinthetők és kipróbálhatók a Verbis Kft telephelyén:

verbiskft
H-1151 Budapest, Mélyfúró u. 2/E
Tel: 1/306-3770, 1/306-3771
Fax: 1/306-6133
www.verbis.hu