menu

Telefon:

06-1-306-3770

Telephely:

1151 Budapest, Mélyfúró u. 2/E H-P: 8:30 - 17:00

FHP ülepítőszivattyú

A Tsurumi fejlesztései hosszabbítják meg egy kis svájci szennyvíztisztító telep élettartamát

A Tsurumi FHP szériájú ülepítőszivattyúi költséghatékony megoldást biztosítanak a limitált tartálykapacitással rendelkező kisebb szennyvíztisztító telepek számára. A szivattyúk eltávolítják a felszínről a vizet, csak a sűrű szennyvíziszapot hagyva a tartályokban, lecsökkentve ezzel a tárolandó anyag mennyiségét, s így meghosszabbítva a telep élettartamát. A svájci Iseltwald szennyvíztisztító telepén öt FHP szivattyút használnak kimondottan ezzel a céllal.

FHP ülepítőszivattyú, szennyvízA kisméretű szennyvíztisztító telepekre nem jellemző a túlzott térkínálat. A rothasztótorony méretei és gyakran a költségvetés által limitált eszközök miatt a tisztítótelepek maximálni kénytelenek a tartálykapacitásokat annak érdekében, hogy a lehető leggazdaságosabban működhessenek hosszú távon. A Tsurumi FHP szivattyúk költséghatékony, egyszerűen telepíthető megoldást kínálnak az élettartam maximalizálására. A szivattyúk eltávolítják az úszóképes vizet az iszaptartályokból az előre meghatározott mélységig, ezzel biztosítva, hogy csak a sűrű szennyvíziszap maradjon a tartályokban.

FHP ülepítőszivattyú, szennyvíz

 

„Az FHP szivattyú működése unikális” magyarázza Carsten Bode, a Tsurumi Europe termékmenedzsere. „A tartály középső tartományaiból eltávolítva a tiszta vizet drasztikusan csökkenti a tárolandó szenynyezőanyag mennyiségét, ezzel megnövelve a szennyvíztisztító élettartamát. Az FHP-k sokoldalúsága azt jelenti, hogy minden olyan applikációnál használhatók, ahol tiszta vizet kell eltávolítani különböző, kevert szennyvizet tartalmazó gyűjtőtartályokból. Az FHP szivattyúk reputációját megbízhatóságuk és hosszú élettartamuk is növeli. Az első darabot hét évvel ezelőtt építettük be, és mindmáig tökéletesen működik.” Iseltwaldi szennyvíztisztító telep. A svájci Brienzben található, hozzávetőlegesen 850 fős populációra tervezett iseltwaldi szennyvíztisztító egy 10 m mély aktíviszap-tartályból és egy, a primer iszap aerob tisztítását szolgáló tartályból áll. Összesen öt Tsurumi FHP szivattyú dolgozik a telepen, ebből négy a 6% szilárd anyagot tartalmazó aktíviszap-tartályban, egy pedig az aerob tisztítótartályban van elhelyezve.

FHP ülepítőszivattyú, szennyvízA vezetőkeretekre szerelt szivattyúk a tartály felszínén úsznak. és az előre beállított mélységből, mintegy 50 cm mélyről szívják a tiszta vizet. A folyamat végén csak a felszíni buborékok és az igazi, sűrű szenny marad a tartályban. A szivattyúk működését antiiszapszenzor vezérli, folyamatosan ellenőrizve a szivattyúzott vízréteg átlátszóságát, megakadályozva ezzel, hogy üledék kerüljön a szivattyúba.

„A telep kicsiny méretéhez hasonlóan kicsi volt a szivattyúbeszerzésre fordítható összeg” – mondja Ernst Abegglen úr, az iseltwaldi telep műszaki vezetője. „De a Tsurumival megtaláltuk a tökéletes megoldást. Az FHP szivattyúk bizonyítottan a leggazdaságosabb és legegyszerűbben telepíthető megoldást kínálják. És 2003-as telepítésük óta folyamatosan működnek meghibásodás nélkül. Csak most terveztük be a karbantartásukat, és ez is csak egy standard megelőző karbantartás, ami egy ilyen hosszú távú működés után természetes.”

Az RL Pumpenanlagen GmbH, a Tsurumi svájci képviselete fogja elvégezni a karbantartást 2010 márciusában.

A Tsurumi két TRN mélylevegőztető szivattyút is szállított az iseltwaldi telepnek a primer iszap tisztításához. A TRN levegőztetőszivattyúk a beérkező szennyvíz tisztításának az első lépcsőjét alkotják, elválasztva a szennyt a víztől. A levegőztetőszivattyúk összedolgoznak a szűrőszivattyúkkal, ezzel teljes, hatékony megoldást biztosítva.

Az FHP szivattyúk
A Tsurumi FHP szûrőszivattyúk speciálisan az úszó vízrétegek kiszivattyúzására hivatottak. Meglehetősen sokrétűen használhatók, beleértve az ipari és kommunális szennyvíz tisztítását, vagy akár a folyók vizének kiszűrését a vízgyűjtőkből.

Az FHP szivattyúk arra hivatottak, hogy vezetőkeretre szerelve, a vízfelületen úszva tiszta vizet szivattyúzzanak előre meghatározott mélységből. A szivattyú addig működik, amíg a folyadék átlátszóságát figyelő optokapu (szenzor) ki nem kapcsolja azt. Amikor a szivattyú használaton kívül van, egy golyósszelep lezárja a szivattyú szívócsövét, megakadályozva azt, hogy szilárd szennyeződések kerüljenek be. A vezetőkeretek lehetővé teszik a szivattyúk süllyesztését/emelését az optimális pozíció folyamatos állításához a vízszint követésével.

Az FHP szivattyúk speciális, eltömődésmentes járókerékkel vannak ellátva, melyek bármilyen szennyeződés bejutását „túlélik”. Természetesen az FHP széria tagjai is a Tsurumi-szabadalommal védett dupla mechanikus tömítéssel vannak ellátva, ami szignifikánsan csökkenti a napi kopás mértékét.

A Tsurumi merülőszivattyúk magyar képviselete:

verbiskft
H-1151 Budapest, Mélyfúró u. 2/E.
Tel.: 1/306-3770, 1/306-3771
Fax: 1/306-6133
www.verbis.hu