menu

Telefon:

06-1-306-3770

Telephely:

1151 Budapest, Mélyfúró u. 2/E H-P: 8:30 - 17:00

Mélylevegőztető szivattyúk

A mélylevegőztető szivattyúk értékesítése 25 százalékkal nőtt, ami a fejlett víztisztítási technológiák iránti igény növekedését mutatja.

A Tsurumi Europe elsőként kezdte el szennyvíztisztítás céljára alkalmazható levegőztető szivattyúk gyártását és bevizsgálását az EN12255-15 számú direktíva alapján, és mára, a TRN típusok piaci megjelenése után egy évvel, eladásai 25 százalékkal nőttek. A Hydreutes, S. A. spanyol cég, mely a Tsurumi legsikeresebb európai képviselete, nemrégiben adta el a 2000. levegőztető szivattyút Spanyolországban, amivel bebizonyította, hogy a vállalat mélylevegőztetői maximálisan megfelelnek az eltérő piaci elvárásoknak. Carsten Bode, a Tsurumi Europe cég termékmenedzsere nyilatkozatában ismerteti a Tsurumi levegőztető szivattyúk növekvő népszerűségének okait:Tsurumi TRN levegőztető szivattyú

„A merülő levegőztető szivattyúk azért népszerűek, mert könnyű a használatuk és egyszerű a karbantartásuk. Ideális munkaeszköznek tekinthetők a szűk költségvetésű kisebb városi vagy községi víztisztító telepeken. Kelet-Európában elsősorban kisebb szennyvíztisztító telepekkel találkozunk, ahol levegőztető szivattyúink egyre népszerűbbek. A nagyobb víztisztító telepeken szintén megtalálhatóak levegőztető szivattyúink: itt időszakosan használják őket az átmenetileg megnövekedett víztisztítási igények kielégítésére.”

MERÜLŐ- ÉS MEMBRÁN LEVEGŐZTETŐ SZIVATTYÚK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

A membrán levegőztetőkkel szemben a merülő szivattyúknak három komoly előnyük van. Az első, hogy telepítésük jóval költségkímélőbb. A második, hogy a levegőztető szivattyúk használata nem igényel hosszú előkészületet: a szivattyút egyszerűen le kell engedni a tartályba/szennyvíztisztító medencébe, kompreszszor használatára nincs szükség. Végül a technológiájából adódóan alig igényel karbantartást, hiszen nincsenek rajta membránnyílások, melyek könnyen eltömődhetnek vagy elzáródhatnak, ezért nincsenek drága javítási költségek és hosszú leállások.

Oroszországban és Kelet-Európában jelentkezik a legnagyobb igény a levegőztető szivattyúkra. Az orosz bányákban például olyan robusztus eszközöket igényelnek, melyekkel a legnehezebb munkakörülmények között is hatékonyan tudtak dolgozni: a TRN típusok maximálisan megfelelnek az ottani elvárásoknak. A fentieken túl a Tsurumi nagy teljesítményű levegőztető szivattyúiból komoly menynyiséget értékesítettek Afrikában, ahol a mobil konténeres szennyvíztisztító telepeken is megállják a helyüket.

ALKALMAZÁSUK

A merülő levegőztető szivattyúk alkalmazása igen széles körű. A szennyvíztisztító telepeken gyakran használják a hagyományos ülepítő tartályoknál, de népszerűek az ipari, biológiai előtisztítási technológiákat alkalmazó telepeken is.

Georg Bacs, a München melletti Gauting városának környezetvédelmi szakembere a mély leve gőztető-szivattyúk egy másik, gyakori alkalmazását említi meg:

„Ha a tiszta vízben elszaporodnak az algák, a merülő levegőztető szivattyú segítségével az alga túlszaporodása megállítható oly módon, hogy oxigént juttatunk a vízbe, minek következtében elkezdenek szaporodni az algákat pusztító élőlények. Ilyen célra a kisebb, illetve mobil szennyvíztelepeken általában a 7,5 kW teljesítményű szivattyúk elegendőek, míg nagyobb telepekhez akár 40 kW-ig is elérhetőek, melyek már óránként 600 köbméter levegőteljesítményre képesek.”

A TRN-típusok a legfejlettebb Tsurumi levegőztető szivattyúk. Szemben a többi, piacon elérhető típussal a TRN mélylevegőztetőkben szabadalmaztatott olajszűrő technológia, extra méretű olajkamra és az új AirSeal tömítési technológia került alkalmazásra, amely biztosítja, hogy
a dupla mechanikus tömítés soha ne kerüljön érintkezésbe a vízzel. Az alkalmazott csúcstechnológia eredményeképpen a kopás minimálisra csökken, elkerülve a magas javítási költségeket.

verbiskft
Liptay Tamás, Termékmenedzser
www.verbis.hu