menu

Telefon:

06-1-306-3770

Telephely:

1151 Budapest, Mélyfúró u. 2/E H-P: 8:30 - 17:00

A VERBIS targoncái a radioaktívhulladék-tárolóban

Bátaapátiban épült meg a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló, ahol a Paksi Atomerőmű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékainak végleges elhelyezése történik.

Hubtex

 Az anyagmozgatási folyamatban 2 db targonca található, melyekre a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. írt ki közbeszerzési pályázatokat. Mindkét pályázatot a VERBIS Kft. nyerte.
    Az ideiglenesen fémhordókban tárolt radioaktív anyagok a felszínen található üzemben beton konténerekbe kerülnek. 4 db hordót helyeznek el egy konténerbe, amelyet a lezárást követően folyékony betonnal töltenek ki. A beton megkötését követően egy speciális konténerszállító jármű viszi le a felszín alatti tárolótérbe 10%-os lejtőn és 1700 m hosszon haladva.
    Az egyik targonca a felszínen dolgozik és fő feladata az üres konténerek beszállítása az üzembe, ahol behelyezik a radioaktív anyagot. A kiírás szerint a gépnek 9000 kg-ot kell megemelni 1200 mm-es súlyponttal és 3 m magasra. A bírálati szempont a legalacsonyabb ajánlati ár volt. Ennek megfelelően egy standard, megbízható, jó minőségű és megfelelő ár-teljesítményű gépet választottunk, ami egy HYUNDAI 130D-7E típusú dízel üzemű targonca.
2012. októberében adtuk át a gépet, amellyel az üzemeltető kifejezetten elégedett.

A felszín alatti tárolótérben dolgozó targonca ezzel szemben egy rendkívül bonyolult speciális gép. A zsilipelő kapuk következtében a maximális építési magassága nem lehet 2900 mm-nél nagyobb. A kész konténer tömege 16000 kg, súlypontja 1250 mm-en van. Az elvárt emelési magasság 6000 mm. Ez egy triplex-es oszloppal nem oldható meg, ezért egy négytagú (quatro) oszlop szükséges a feladat elvégzéséhez.
A pályázat kidolgozása során három műszaki megoldást vizsgáltunk. Itt mi nem az olcsó változatban gondolkodtunk. Elsődleges szempont volt a biztonság és a gazdaságosság, ezért ajánlatunkban a HUBTEX Holding GmbH által gyártott targoncát adtuk be. A gyár alapvetően speciális , egyedi feladatok végzésére tervez és gyárt targoncákat, ennek megfelelően jól felkészült tervezőkkel és az egyedi gyártáshoz szokott szakemberekkel rendelkezik.

HubtexHubtex
A nagy teherbírás és emelési magasság ellenére a cél az volt, hogy egy rövid és fordulékony targoncát tudjunk szállítani. Ez fontos gazdaságossági szempont, hiszen az adott tárolótérbe így lehet több konténert elhelyezni. Egy-egy tárolóhely értéke rendkívül magas. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen az eredetileg tervezetthez képest lényegesen több konténert lehet ezzel a targoncával letárolni, a megtakarítás ennek köszönhetően közel 200 millió forint.

Hubtex

Hubtex

A méretek összehasonlítása érdekében megadjuk a felszíni 9 tonna teherbírású, 3 m-re emelő, valamint a 16 tonna teherbírású, 6 m-re emelő targoncák adatait:

  HYUNDAI 130D-7E HUBTEX DKS-160
hosszúság villatőig 4345 mm 5000 mm
targonca szélessége 2450 mm 2100 mm
fordulási sugár 4080 mm 3720 mm

A számok önmagukért beszélnek.

A másik fontos szempont a biztonság volt, hiszen a targonca 16 tonnát emel 6 m magasra és a konténer radioaktív anyagot tartalmaz. A tárolótérbe 1700 m hosszan, 10%-os lejtőn kell lejutni és a karbantartáshoz, valamint tankoláshoz a felszínre jönni. A négytagú oszlop rontja a kilátás, amikor 6 m magasra kell emelni a konténert és 5 mm-es pontossággal kell a helyére rakni, ezért a villakocsira is kamera és kiegészítő világítás került. Rendkívül fontos, hogy a targoncakezelő jól lássa hová helyezi a konténert, nehogy az megsérüljön. Biztonsági okokból a targonca oldalára is vészleállító kapcsolók kerültek, mivel a tárolótérben legalább 2 főnek kell tartózkodnia.
Komoly szakmai sikernek tekintjük, hogy egy ilyen bonyolult feladat megoldásában közreműködhettünk és ennek megvalósítását egy csapatmunka eredményeként értékeljük.
verbiskft
www.verbis.hu